22 квітня 2020

95% успіху аграріїв складається з правильної води для обприскування.

Правильний день повинен розпочинатись зі склянки чистої води і точно не з-під крану.

Якщо постійно пити таку воду, то людський організм рано чи пізно дасть збій.

Але не достатньо просто пити воду, вона повинна бути зі збалансованим мінеральним складом. І більшість людей, розуміють важливість такої води – тому  купують очищену воду, або ж очищають її самі з допомогою зворотного осмосу.

Дуже подібна ситуація і в сільському господарстві, де аграрії використовують воду для обприскування зі ставків, свердловин, річок і тому подібне.

Робочий розчин складається лише з 5% діючих речовин, а решта 95% це вода.

Саме від води, від її характеристик залежить, наскільки ефективно спрацює той чи інший препарат. Отже, сміливо можна заявити – якість води важлива і за нею необхідно  слідкувати!

 

Основні фактори, які впливають на якість води:

  • - рівень жорсткості
  • - показник рН
  • - каламутність
  • - температура
Змоделюємо ситуацію.

Агроном придбав нову техніку, закупив потрібне і найкраще насіння, добре розрахував технологічну карту, але не взяв до уваги якість води. 

Нагадує бочку Лібіха, де обмежуючим фактором, який не дозволить наповнитись їй до країв є – якість води. З першими двома факторами важко розібратись без певних знань хімії, а от з останніми ситуація простіша.

Каламутність.

Така вода зустрічається при набиранні води зі ставків та річок, і проблема не тільки у хімічному складі, а й у зручності. Органічні залишки вступають в реакцію з пестицидами і результат в основному не задовільний, а ще й потрапляють рослинні залишки, водорості, різні види тварин, які живуть у воді (риби, жаби і т.п.) і найпростіші організми. Використовувати осмос чи дистильовану воду дуже дорого. Монтаж власної свердловини, в потрібному для вас місці – зекономить час та затрати на логістику. І головне – вода буде чистою.

Але з’являється нова проблема - температура.

Вода зі свердловини холодна і в середньому становить 12 °С. Порошкоподібні речовини в такій воді дуже погано розчиняються, і як наслідок, втрачається концентрація робочого розчину. Є один варіант, це підігріти воду протягом дня, попередньо набравши у певні ємності.

Ось і дійшли до двох найважливіших факторів рН та жорсткість води.

Визначити, що ж важливіше неможливо, так як кожен з цих факторів відіграє свою роль на ефективність препарату, тому вирішувати потрібно відразу дві проблеми. Значення рН характеризує кислотність (Концентрація іонів водню) або лужність будь якого розчину в діапазоні від 0 до 14, до 7 рН середовище кисле, 7 рН нейтральне, а понад 7 рН лужне. Більшість пестицидів є кислотами і відповідно для ефективної роботи їм необхідне нейтральне або кисле середовище, але аж ніяк не лужне. Якщо пестициди потрапляють в лужне середовище  відбується лужний гідроліз – деградація пестицида до неактивних (нетоксичних) форм.

Жорсткість води  – це загальний термін, який характеризує суму іонів Кальцію (Ca2+) та Магнію (Mg2+ ) та інших металів. Чим більша концентрація цих та інших металів, тим жорсткішою буде вода. При використанні надто жорсткої води понад 300 ррм полягає небезпека у тому, що  вільні і «сильні» іони Кальцію і Магнію заміщають більш слабкі іони діючої речовини (пестицидів).

Декілька  маленьких і непомітних отворів в великій бочці, не дозволяють наповнити її та отримати очікуваний результат. Для початку свердловину зробити, пізніше воду потрібно підігріти, а ще й рН в ній не підходить, про жорсткість взагалі хотілося б забути, але якщо розпочали, потрібно розбиратися що і як!

Способів для вирішення вище перелічених проблем є декілька.

Один з них почали використовувати в Америці на початку 90х років, де в якості підкислювача використовували сульфат амонію.

Те що він дійсно працює, це так, але не з бажаним ефектом. З його застосуванням виявили один з мінусів – в першу чергу це розчинність. Сульфат амонію не розчиняється повністю в холодній воді і як результат – нерозчинений осад. Ще один з мінусів – це  логістика, норма витрати сульфат амонію в середньому 4кг на 100 літрів води, і от коли потрібно обробити, до прикладу, 300 га це вже 1200 кг, навряд чи хтось захоче витратити весь день, щоб таким способом «покращувати» характеристику води.  І на останок, хоча напевно найважливіший мінус з усіх – «економія»! Якщо порахувати всі логістичні послуги, зберігання, навантажувальні роботи і витрати часу на очікування (поки розчиниться «підкислювач») - виходить не економія, а лише перевитрати грошей.

Є один продукт, який наче допомагає уникнути цих проблем.

Спосіб ефективний але, є кілька але...

Лимонна кислота, яка дійсно підкислює воду і робить це іноді аж занадто добре. А ще вона зменшує жорсткість води, але в порівнянні з спеціальними кондиціонерами води лимонна кислота справляється не дуже ефективна.  Здається, що все добре, низька норма витрат (100г на 100л води), не дорога (приблизно 1кг - 25грн), зменшує показники рН та жорсткість, менші витрати на логістику, які ж можуть бути мінуси? Нажаль вони є. Лимонну кислоту використовують у вигляді порошку, що з нею відбувається без ретельного перемішування - відомо. Зменшення жорсткості відбувається за рахунок взаємодії з Кальцієм (Са) при цьому утворюється сіль – Цитрат Кальцію (Ca3(C6H5O7)2), яка дуже сильно знижує засвоюваність основних поживних елементів. Робочий розчин в якому є лимонна кислота, при взаємодії з листовою поверхнею сильно сушить лист, що призводить до зниження засвоюваності основних мінералів. 

Цитрат Кальцію (сіль) сама по собі теж може випадати в осад, забиваючи форсунки та фільтра тому що  вона нерозчинна. Поміж того, що лимонна кислота просто осідає, вона ще й негативно впливає на вироби з металу та резини. Такі метали, як силумін і алюміній взагалі не «дружать» з лимонною кислотою, через деякий час вони перетворюються в порошок.

В системах обприскувача є елементи саме з таких металів і тому, використовувати лимонну кислоту в якості підкислювача вкрай небезпечно. З резиною подібна ситуації, з часом вона втрачає пружність і перетворюється в пасту. Негативні наслідки ви можете побачити на прикладах пральних машин, які часто промивають лимонною кислотою, щоб позбутися неприємного запаху або плісняви. Одна справа пральна машина, яка вартує 500$, а що ж з обприскувачем, ціна якого іноді понад 200000$ ?

І ще один з важливих факторів – це рН землі. Для повноцінного засвоєння рослинами найбільш доступних елементів – рН землі повинен бути від 7 і вище (залежить від мінералів, які вносяться), а як втримувати цей показник в нормі, якщо ми постійно заливаємо водний розчин з рН нижче 5, що в свою чергу призводить до підкислення землі! Хтось може подумати – тоді чому б не додавати меншу норму лимонної кислоти? Тоді рН буде необхідним. Можливо і так, але як тоді бути з жорсткістю?

Така ситуація призводить до використання «управлінських милиць», і збільшення кількості змінних параметрів призводить до використання все більшої і більшої кількості різноманітних милиць, кожен з яких вирішує одну проблему, то сприяє появі нової, для вирішення якої потрібна своя милиця.

Спеціалісти компанії Агротека створили карту з показниками жорсткості та рН води:

Задля вирішення відразу всіх проблем – існують комплексні ад’юванти, в нашому випадку кондиціонер жорсткості води та регулятор pH - Аквареді.

В роботі з  цим продуктом «але» не існують. Його стала формула допомагає підібрати необхідну норму препарату для того, щоб знизити рН до необхідної позначки і паралельно буферизує надлишкову жорсткість. Аквареді є розчином, тому проблем з розчинністю в холодній воді не існує. Норми витрат починаються з 10 мл на 100л води, що допомагає зменшити витрати на логістику, а літрова каністра дає змогу для зручного використання.

захищений пестицид аквареді

Варіантів, як підготувати воду для максимально ефективного застосування є багато, вибір за вами.

Що ж оберете сьогодні? Зекономити гроші і придбати «народний продукт» або використовувати старі технології і витрачати дорогоцінний час при обробці? Або ж вибрати найкращий варіант – комплексний ад’ювант який допоможе вирішити всі проблеми з підготовкою води. Вибір за Вами.

З розумним підходом – великий дохід забезпечено.

За детальнішою інформацією про ад'ювант Аквареді звертайтесь до спеціалістів компанії Агротека.

Тел.: +38 (044) 221 8870, моб.: +38 (050) 221 8810

Безкоштовна консультація
Залишились питання?

Телефонуйте нам за номерами:  +38 (044) 221 88 70, +38 (050) 221 88 10. Або заповніть форму і ми вам зателефонуєм: