27 травня 2021

Варіанти приготування води для обприскування рослин.

Від якості води залежить ефективність доставки поживних елементів ЗЗР у рослину,

тому вода рахується одним з найважливіших складових у робочому розчині, так як займає майже 90% об’єму. 

Більшість з працівників сільськогосподарської сфери давно змінили своє ставлення до приготування води для обприскування, і знають, як боротись з основними показниками, що впливають на результат агрохімікатів — висока жорсткість та рН води. За останній час з’явилось достатньо варіантів з вирішення цих проблем і саме про мінуси та плюси від їх застосування ми хочемо розповісти, а за вами залишиться зробити правильний вибір на користь методу або ж вартості.

Нагадаємо, що для більшості агрохімікатів  підходить кисле середовище

при показнику рН нижче 7, а показник води повинен бути не вище 300 ррм.

Не можна обрати важливіший показник, так як кожен з них по своєму впливає на діючу речовину. Більшість пестицидів мають показник рН нижче 7 і для них потрібне кисле середовище, так як при потраплянні в лужне середовище починається процес розпаду (лужний гідроліз) тим самим відбувається деградація пестициду. В жорсткій воді міститься високий вміст іонів кальцію і магнію і при потраплянні пестициду в жорстку воду відбувається реакція заміщення, що призводить до нерозчинних сполук у вигляді осаду та газу.

Довгий час найпопулярнішим методом для зниження кислотності є використання певних добрив, до прикладу, сульфат амонію.

З його використанням можна знизити рН робочого розчину до показника нижче 7, але цей метод популярний до того часу, поки не з’явиться продукт у складі якого вже закладено сульфат амонію або формуляції фосфорної кислоти. Найкращим і економнішим вибором є професійні засоби, які мають низьку норму витрат та зручні у використанні.

За останні роки набрала оберти у використанні лимонна кислота,

а саме через її низьку вартість, надійність і звісно ж практичність.

Її мінімальна норма при використанні дозволяє понизити рівень рН до підходящого для пестицидів. Ну от, проблема вирішена! Так здається на перший погляд. Але якщо лимонна кислота така ефективна, то чому не застосовують її у розвинених сільськогосподарських країнах? А тому, що її використання завдає великої шкоди при взаємодії з іонами кальцію і в результаті утворюється цитрат кальцію, який нерозчинний у воді та утворює кристалогідати. Ці ж кристали утворюють осад, який осідає на стінках труб, форсунок, сопла, що порушує та понижує якість процесу розпилення.

Отже, що ж це виходить, що який би вибір не зробили, все одно або дорогий або незручний у використанні?

Звісно ж ні, так як існують спеціалізовані дослідницькі центри, які знаходять постійно все нові рішення, щоб запобігти проблемам.
Серед сучасних засобів для вирішення жорсткості та високого рН в основі формуляції лежить Оксиетилидендифосфонова кислота, якій не властиві всі ті недоліки, що описані вище. Ці складні органічні кислоти (ОЕДФ) мають малу норму витрат та легко розчинні у воді. Вони також блокують  іони жорсткості, але при цьому утворюються хелатні сполучення з кальцієм і магнієм, при цьому перетворюючи небажані елементі у важливі для рослин нутрієнти.

Додатковий бонус — ОЕДФ дуже часто застосовується у агрономії, як добриво в хелатній формі.

У асортименті компанії Агротека з’явився препарат у складі якого є формуляція ОЕДФ. Це інноваційний продукт, що з ефективністю знижує високий рН та пом’якшує жорстку воду, а його норма використання мінімальна 10-30 мл / 100 л води. Назва продукту Аквареді.

Аквареді — новий та потужний кондиціонер жорсткості та регулятор рН води.

 

Безкоштовна консультація
Залишились питання?

Телефонуйте нам за номерами:  +38 (044) 221 88 70, +38 (050) 221 88 10. Або заповніть форму і ми вам зателефонуєм: