28 вересня 2022

Зберігати зерно в поліетиленових рукавах для зерна чи ні? Недоліки та переваги.

Війна значно погіршила економіку країни вплинувши на аграрний сектор.

Експорт зерна на початку війни був повністю зупинений, причиною стали паралізовані порти. На даний час ситуація трохи змінилась, але все одно, та кількість вивезеного зерна не дає можливості заробляти аграріям. Також нинішній стан в країні спричинив дефіцит деяких груп товарів для агросектору, а на деякі матеріали і комплектуючі ціни зросли подекуди в два рази.

Виникає питання «Що робити з врожаєм? Де ж зберігати зерно?».

Частина зерносховищ знищена, частина знаходиться в окупації, а решта вже заповнена минулорічним зерном або врожаєм цього року. Логістика здорожчала, собівартість зерна збільшилась, а можливості продати немає як і адекватної ціни на зерно.

Внаслідок цього попит на зернові поліетиленові рукава на початку сезону перевищував пропозицію, так як технологія зберігання вважається недорогою та ефективною. А обсяги зберігання в рукавах ростуть з кожним роком. Але недостатньо лише придбати рукава для зерна та техніку, потрібно ще й правильно їх закласти, щоб забезпечити надійне зберігання.

Який об’єм зерна можна зберігати у поліетиленових рукавах?

В рукавах для зерна можна зберігати будь-які культури, такі як пшениця, ячмінь, кукурудза тощо, які доведені до базисної вологості.

Об'єм - залежить від довжини рукава.

Поліетиленовий рукав довжиною 60 метрів вміщує до 200 тонн, 75-ти метровий до 240 тонн, а в рукаві 90 метрів зберігається до 280 тонн зерна (розрахунок по пшениці).

Збереження якості зерна.

Тривалому зберіганню зерна сприяє анаеробне середовище всередині рукава. Тобто без повітря та з базисною вологістю. Всередині рукава, на 3-й тиждень після закладки, за рахунок життєдіяльних процесів зерна,  відбувається заміщення кисню на вуглекислий газ (СО2) - що є природним консервантом. Всі шкідники зерна і більшість анаеробних грибків гинуть в такому середовищі. Головне слідкувати за цілісністю рукава і не допускати пошкоджень, щоб не було замокання і доступу повітря.

Підготовка майданчика.

Майже на 70% успішного зберігання залежить від підготовки майданчика для закладки поліетиленових рукавів.

Якщо для розміщення рукавів обрали поле – обов’язково потрібно видалити (перебити) стерню та прибрати всі предмети, що можуть пошкодити плівку. При наявності грудок землі потрібно розбити їх, наприклад, пройти катками. Бажано вибирати площадку з ухилом 3-5 ‰. Необхідно дотримуватись певної відстані між рукавами, близько 1-1,5 метра один від одного для зручного обходу і огляду рукава з усіх сторін.

Закладати рукава зверху-вниз, тобто початок рукава зверху, кінець внизу. Таким чином мінімізуються можливі замокання рукавів, а завдяки ухилу дощова вода і талий сніг будуть швидше відводитьсь з площадки.

Якщо неправильно підготували майданчик або заклали рукава в низині  – це може призвести до чималих збитків для господарства, тому що ризик замокання зростає.

Поліетиленові мішки для зберігання зерна

Яка економія зберігання зерна в рукавах?

Економія зберігання в поліетиленових рукавах для зерна - це складне питання. Спеціалісти компанії «Агротека» неодноразово рахували та порівнювали в попередніх статтях економіку закладання зерна в рукава і в зерносховища. Ціна залежить від об'єму зерна, яке закладається на зберігання.

Чим більший об'єм, тим швидша окупність техніки.

Тому що для правильної закладки рукавів потрібно мати не лише завантажувач, а й бункер-перевантажувач, а для максимально швидкого і безпечного виймання зерна, потрібен розвантажувач.

От з цього набору техніки і складаються основні витрати в перший рік. І чим більший об’єм зерна закладеться в рукава, тим швидше окупиться техніка.

А далі, будуть лише витратні матеріали, тобто новий рукав на наступний сезон. Такі витрати на зберігання однієї тони, складуть 3-4 долара (євро) - це без врахування ціни техніки, лише вартість витратного матеріалу — рукава.

Як і в кожній технології зберігання існують недоліки та переваги в поліетиленових рукавах.

Недоліки.

  • Інвестиції в перший рік (купівля техніки - завантажувач, розвантажувач, бункер-перевантажувач).
  • Гризуни, птиці і наслідки після них.
  • Неможливість вийняти зерно, якщо йдуть тривалі дощі і на поле неможливо виїхати.

Переваги.

  • Найдешевший спосіб зберігання.
  • Оптимальна логістика.
  • Власний врожай (тобто власні кошти) завжди під наглядом і контролем.
  • Можливість відвантажити в будь який момент.
  • Контроль за якістю зерна.
  • Можливість розділення зерна за сортом, за вологістю і за іншими параметрами.
  • Можливість зберігання посівного матеріалу (максимальний термін зберігання в одному рукаві – 24 місяці)

У асортименті компанії «Агротека» є високоякісні поліетиленові рукава для зберігання зерна іспанського виробництва «Green Bag».  

Переваги зернових рукавів "Green Bag":

  • Зберігання зерна без втрати якості 
  • 5 тисяч тонн зерна зберігається на 1 гектарі
  • Зберігання будь яких зернових та олійних культур
  • Зберігання протягом 24 місяців
  • Європейське виробництво та сертифікація


зберігання зерна в поліетиленових рукавах Грін Бег Агротека

Зберігання зерна в рукавах для зерна. Плюси та мінуси.

Можна закладати сінаж та силос за наявності відповідної техніки.

Консультація спеціалістів "Агротека" за телефоном +38 (050) 352 47 62

Гарних врожаїв та Мирного неба!

 

 
Безкоштовна консультація
Залишились питання?

Телефонуйте нам за номерами:  +38 (044) 221 88 70, +38 (050) 221 88 10. Або заповніть форму і ми вам зателефонуєм: