05 August 2021

Результати випробувань біостимуляторів, які неможливо спростувати.

Науковий підхід або «міфи та казки».

Щороку у агросвіті з’являються нові препарати, котрі, як очікується, повністю змінять економічне становище у вирощуванні рослин.

Безліч компаній-виробників рекламують та пропонують спробувати засоби, які начебто «магічним способом» забезпечують рослин від усіх хвороб. З огляду на всю цю ситуацію можна подумати, що крім нових ЗЗР, насіння та добрив й насправді немає дієвих методів та технологій, які реально здатні збільшити стійкість рослин до стресів, збільшити врожайність і в результаті покращити фінансові показники. Хоча чому протягом останніх років провідні компанії світового масштабу, що займаються виробництвом ЗЗР, купують компанії, які є розробниками біопрепаратів?

На сьогодні кожна корпорація має у своєму асортименті біопрепарати і це говорить про те, що питання ефективності для світових лідерів вже не стоїть. Питання тільки в тому,

які з виробників біопрепаратів (стимулятори росту, антистресанти, інокулянти) дійсно працюють,

а які просто користуються випадком і на хвилі цікавості пропонують «плацебо».

Компанія «Агротека» застосувала науковий спосіб аналізу, щоб спростувати чи підтвердити ефективність біостимуляторів і обрали продукти компанії «Italpollinа» (нова назва Hello Nature).

Біостимулятори на 100% складаються з амінокислот і пептидів рослинного походження. 

З огляду науки, такі продукти повинні покращувати ріст кореневої системи рослин завдяки вмісту спеціальних пептидів LRPP, що забезпечують ріст бокових кореневих відростків, а також стійкість до абіотичних стресів завдяки вмісту амінокислот рослинного походження і спеціальних сигнальних пептидів, що керують реакцією рослин на стресові фактори.

За останні два роки, одночасно з офіційною реєстрацією, компанія «Агротека» проводила власні досліди спільно з агрокомпаніями різної величини та в різних областях країни. Представники компаній були присутні на кожній обробці, фіксували кожну з проведених операцій, кількісні та якісні результати опрацьовувались разом з представниками агрокомпаній, де і проводились тестування.

Озиму пшеницю обрали, як основну культуру для тестів, але паралельно проводили досліди на таких культурах, як кукурудза, картопля, соя, соняшник. Близько 20 тестів проведено на озимій пшениці, і саме з цієї культури є достатньо результатів, що наглядно демонструють ефективність від застосування біостимуляторів «Italpollina». Компанія-виробник, рекомендує два основних продукти для польових культур — «Coveron Stim» для обробки насіння спільно з протруювачем (1 л / 1 тонну насіння) 

і «Trainer Stim» для весняної обробки сходів по вегетації (норма 3 л / 1 га) для запобігання реакції рослин на абіотичні стреси.

Восени 2019 року заклали перші досліди з випробовування біостимуляторів.

Несприятливі кліматичні умови весни та літа 2020 року дозволили в повній мірі розкрити ефективність біостимуляторів «Italpollina». Рослини, що оброблені біостимулятором Coveron Stim мають більш розвинену кореневу систему порівнюючи з контролем і краще підготовлені до зими, про що свідчать результати осіннього моніторингу 2019 та 2020 років, і це не залежить від строків посіву.

Щодо весняного моніторингу, результат також підтверджує кращий стан тестових посівів рослин, що перезимували, у порівнянні з контролем.

Як говорять агрономи «Бункер все покаже», тому ми орієнтувались не тільки на якість показників, але й на кількість.

Один з представників агропідприємства рандомно обирав на полях свого господарства 3 ділянки загальною протяжністю 1 погонний метр і збирались рослини для подальшого дослідження.  Аналіз включав в себе підрахунок та зважування всіх колосків. Результати представлені на фото, а також на графіку для наочності.

В деяких господарствах аналіз потенційної врожайності проводився ще активніше.

Вручну проводився обмолот колосків і зважували зерно, що зібрали з одного погонного метра, що дало змогу детальніше підрахувати біологічну врожайність. Під час збору врожаю підтвердилась точність методики та біологічна врожайність показала нижчий результат не враховуючи відсутність домішок та сміття.

Науковий підхід заснований на дотриманні певних принципів:

1. Будь-яке наукове твердження повинно бути доведено.

Теоретично біостимулятори, а особливо амінокислоти та пептиди покращують розвиток рослин і збільшують стійкість рослин до абіотичних стресів. В результаті проведених десятків дослідів це твердження ДОВЕДЕНО.

2. Будь-яке наукове твердження може бути спростовано.

Може бути — не означає повинно бути спростовано. Мова йде про те, що для будь-якого затвердження, яке претендує на статус наукового, неодмінно можна придумати такі експерименти, що дадуть можливість його перевірити. Ми провели експерименти, які підтвердили ефективність біостимуляторів. Ми готові провести нові експерименти, що запропоновані нашими клієнтами і ще більше розкриють ефективність біостимуляторів (або ж спростують, хоча це навряд J)

3. Будь-яке наукове твердження повинно доповнюватись міркуваннями про те, яким чином виконується твердження.

Біостимулятори вивчаються провідними світовими університетами, державними регулюючими органами і розроблені методики щодо визначення їх ефективності. Ми не доводимо те, що вони ефективні, це вже доведено в науковому середовищі. Задача була показати на скільки в реальних умовах біостимулятори «Coveron Stim» та «Trainer Stim» від компанії «Italpollina» покращують економічні показники виробництва озимої пшениці.

4. Будь-яке наукове твердження повинно супроводжуватись вказівками на його власні «слабкі місця».

Ми розуміємо, що головний обмежуючий фактор на який не може вплинути аграрій — це вода. Минулий рік для багатьох регіонів України був катастрофічним і ніякі біостимулятори, найкраще насіння, найновіші пестициди і добрива не можуть забезпечити врожай, якщо дощу немає протягом півроку, а то й більше. Але така ситуація не характерна для всіх регіонів України і не повторюється кожного року. В 2021 більшість аграріїв пошкодували про те, що просили занадто завзято про дощ J і ми розуміємо, що біостимулятори також, як і інші ресурси забезпечують кращий результат при мінімальній кількості вологи. Проте, ми  впевнені в тому, що навіть в критичні моменти,

застосування біостимуляторів покращують показники і дозволяють зберегти, а в більшості випадків навіть примножити владені кошти.

 Для дослідження законів природи не придумано більш нічого відповідного, ніж науковий метод. 

Компанія «Агротека» завжди дотримувалась цих принципів і саме тому наші продукти (ад’юванти та біостимулятори) є інноваційними і дійсно ефективними для наших Партнерів.

Для отримання більш детальної інформації про результати на інших культурах пропонуємо звертатись до представників компанії «Агротека» і ми із задоволенням поділимось всією інформацією, що у нас є.

.

Дізнатись більше про натуральні біостимулятори для рослин за телефоном +38 050 221 8810 або +38 044 221 8870 або за посиланнями

Купити біостимулятори для росту рослин у офіційних дистриб'юторів компанії https://agrotheka.com/ua/distribyutori

Коверон Стім https://agrotheka.com/ua/koveron-stim

Тренер Стім https://agrotheka.com/ua/trener-stim

Free consultation
Remaining questions?

Call us at +38 (044) 221 88 70, +38 (050) 221 88 10. Or fill out the form and we'll call you: