01 червня 2017

Істина в воді (In aqua veritas). Аквалайт

Провідний постачальник ад’ювантів – компанія «Агротека», вивела на ринок України препарат Аквалайт.

Він нормалізує рівень pH та жорсткість води в робочих розчинах для обприскування.

Типова ситуація: господарство придбало обприскувач за 250 тисяч євро, налаштувало точну навігацію, затоварилось дорогими оригінальними препаратами, а результати такі, немовби рослини обробили просто водою з-під крану. Купа грошей витрачена марно, не кажучи вже про недоотриманий врожай. В таких випадках заведено нарікати на постачальника чи виробника ЗЗР, а заразом на агронома і погоду. Хоча найчастіше за поясненням далеко ходити не треба, уважніше зазирнувши у... бак обприскувача.

- На нашому ринку поширена хибна думка. Мовляв, є пестициди оригінальні, які гарантовано забезпечують стовідсоткову ефективність, і є генерики, від яких можна усього чекати. Якщо останні не спрацьовують, то всі розводять руками: нічого дивного! Однак, коли виникає проблема із ЗЗР відомих брендів, справа доходить до скандалу: як це так?..., - за 13 років роботи на ринку агрохімії у генерального директора компанії «Агротека» Юрія Третяка склалося чітке бачення шляхів вирішення проблемних питань у сфері захисту рослин. Кілька років тому Юрій Третяк почав працювати у нетрадиційному для України сегменті агробізнесу – постачанні таких хімічних препаратів як ад’юванти і засоби для очищення баків та систем обприскувачів. Це вже добре відомі вітчизняним аграріям ад’ювант Глайдер, піногасник ПіноСтоп, а також унікальний очищувач для обприскувачівAll Bright (Олл Брайт), який дає змогу повністю усунути ризик змішання препаратів під час обприскування, одночасно нейтралізуючи залишки бакової суміші.

- Наші препарати почали широко використовувати усі категорії агровиробників – від великих холдингів до невеликих фермерських господарства.

Вартість використання цих засобів – усього лише менше 1 долара на 1 га. Однак реальна економічна вигода є незрівнянно більшою завдяки суттєвому покращенню ефективності пестицидів та недопущенню змішання пестицидів із різною дією на рослини. Важливість цього напрямку промовисто характеризує той факт, що за два роки у нас в Україні з’явилися конкуренти, і це чудово, - посміхається керівник компанії «Агротека».

В сезоні 2017 «Агротека» представила без перебільшення революційний препарат – кондиціонер та регулятор pH і жорсткості води Аквалайт.

- Де беруть воду, яку заливають до баку обприскувача?

Правильно, в ставку чи в кращому разі із свердловини! На жаль, аналізів на рівень pH і на жорсткість майже ніхто не робить. Головне – встигнути провести обробку рослин в оптимальні агрономічні строки, використавши погодне «вікно». Разом з тим, щонайбільше 20% водних ресурсів України мають більш-менш нормальні показники жорсткості. До того ж ця вода переважно дає лужну реакцію. Придбавши необхідне обладнання, протягом двох останніх років ми провели десятки аналізів у різних регіонах країни, які підтвердили ці дані, - розповідає Юрій Третяк.

- Це означає, що переважна більшість широко вживаних засобів для захисту рослин, змішані із лужною водою просто-напросто не працюють або ж втрачають значну частину своїх властивостей. Це гербіциди на основі 2,4 Д, дикамби, диквату, всі види гліфосату, інсектициди на основі фосфорорганіки та піретроїдів тощо. Оптимальний рівень рН для них перебуває в межах 4,5-6,5. Лише за цієї умови вони дадуть 100-відсотковий ефект, задекларований виробником. Серед винятків можна назвати лише препарати на основі сульфанілсечовини, оптимальний рівень pH води для використання яких – 8 і вище, - продовжує Юрій Третяк.

Ще одна споріднена проблема – підвищена жорсткість води. Це означає, що в ній містяться вільні позитивно заряджені іони кальцію, заліза, натрію, калію та ін. елементів, які внаслідок хімічної реакції заміщення, змінюють молекулярну структуру пестициду. Тобто, пестицид перетворюється на речовину з іншими властивостями, а отже не виконує ту дію на яку він був розрахований.

- Унікальність Аквалайту якраз в тому, що він водночас нормалізує рівень рН у воді та знижує жорсткість води до норми.

Він виконує роль буферного агента, який бере на себе вільні іони. В принципі цю проблему аграрії намагаються вирішити, додаючи сульфат амонію в робочий розчин. Так, він справляє необхідну дію, однак його використання супроводжується цілою низкою організаційних проблем. Для початку його потрібно знайти, причому хорошої якості і вільним від домішок, підвезти на поле, засипати у кількості 5 кг на 100 л розчину і якісно розчинити. До того ж ця речовина сильно піниться. Однак найголовнішим є те, що вартість використання сульфату амонію є дорожчою, у порівнянні із додаванням Аквалайту, який виконує дві функції водночас, - стверджує Юрій Третяк.

В компанії «Агротека» заведене чітке правило – перед виводом на ринок новий препарат обов’язково повинен пройти багаторазові випробування в українських господарствах.

– Це ми робимо для себе, аби бути впевненими у ефективності нашої продукції на всі 100%.

Хоча кондиціонер Аквалайт, як і інші наші засоби, виробляється в ЄС і жодних сумнівів у його якості просто бути не може. До того ж, за результатами досліджень в Україні ми можемо стверджувати, що застосування наших препаратів дає змогу суттєво знизити норму впливу води та до 10% знизити норму використання пестицидів. Маємо поки що не повністю опрацьовані дані про зростання врожайності на 5% і вище. Гадаю, що у цьому сезоні ми отримаємо нові дані, які підтвердять ці цифри, - переконаний Юрій Третяк.

Також слід додати, що застосування ад’ювантів, піногасників, кондиціонерів та регуляторів води при приготування робочих розчинів в країнах Заходу сьогодні – це норма, оскільки дає змогу гарантувати ефективність дії пестицидів і убезпечитися від неприємних несподіванок. Інвестувавши 1-2 долари в 1 гектар фермер не лише отримає гарантію того, що 100-150 доларів при цьому будуть ефективно використані, але убезпечить себе від потенційних втрат врожаю. А це вже набагато більші цифри...

Журнал ЗЕРНО

Безкоштовна консультація
Залишились питання?

Телефонуйте нам за номерами:  +38 (044) 221 88 70, +38 (050) 221 88 10. Або заповніть форму і ми вам зателефонуєм: