08 May 2020

Що ви знаєте про піноутворення агрохімікатів?

Піноутворення пестицидів – це фізичний процес

і зазвичай він відбувається при змішуванні різновидних розчинів, так як однокомпонентні рідини не піняться.

Майже кожен сучасний агрохімікат, а особливо пестицид — це складний за своїм складом продукт, що включає в себе до 10-16 хімічно-активних компонентів. При додаванні у баковий розчин ці компоненти можуть вести себе непередбачувано. 

Утворення піни відбувається у водному розчині, який містить хоча б мінімальну концентрацію ПАР.

Ці молекули утворюють тоненький шар на водяній поверхні. А під час збовтування або помішування, повітря потрапляє у водний розчин і прагне випаруватися. Але на   шляху йому зустрічається перешкода у вигляді молекул ПАР (гідрофобні і гідрофільні властивості). Як результат, відбувається утворення піни, а саме бульбашок повітря, вкритих тонкою водяною плівкою, яка складається з молекул ПАР.

Такий процес викликає ряд проблем, одна з головних –

це заниження ефективності концентрації ЗЗР через надмірну втрату діючих речовин.

Робочий розчин перетворюєтья на так звану отруту, коли піна виливається з баку, що сприяє зниженню урожаю, так як відбувається розпад хімічного складу пестициду, і вилив такої суспензії спричиняє фітотоксичність на культурні рослини. Ще однією із проблем надмірного піноутворення є пошкодження техніки. Піна це газ, а насоси, які стоять в обприскувачі розраховані на воду.  Коли в систему потрапляє піна (повітря), виходить інше навантаження. Насоси розраховані на опір води, а не піни, і тоді вони працюють “в холосту”, як наслідок, це є однією із причин поломок техніки. Не остання, але одна з найголовніших проблем – це втрата власного часу і грошей. Саме через ймовірність виливу піни з баку обприскувача, втрачається робочий розчин, і агрономові нічого не залишається, як просто чекати, а дорогоцінний час не стоїть на місці. Як наслідок, потрібно переносити обробку врожаю, і знову потрібно закупити необхідні ЗЗР, промити добре обприскувач спеціальним засобом, що супроводжується витратам коштів, які можна було б зекономити.

  • Існує продукт, який володіє властивістю дефомера і антифомера, тобто не тільки знешкоджує піну, а ще й запобігає її утворенню.

Високоефективний ад’ювант органосиліконової групи – ПіноСтоп від компанії Агротека.

Як саме він працює? Гідрофобні хімічні речовини, що входять до складу піногасника Піностоп, проникають усередину стінок бульбашки і фізично розбивають їх. Це скоріше фізичний процес ніж хімічний, адже препарат абсорбується з поверхнею бульбашки, потоншує стінки, розриває зв’язки між ними і піна зникає безслідно.

Так як Піностоп працює фізично, хімічна структура препаратів і робочого розчину не змінюється. 

Тож ви не втрачаєте ефективності діючої речовини пестицидів і завдяки препарату можна забезпечити безперебійну роботу у полі.

Норма використання піногасника ПіноСтоп невелика – 5мл/100 л робочого розчину. Якщо використати ПіноСтоп після утворення піни, то його норму потрібно збільшити в 4 рази, тому правильніше попереджувати проблему, аніж знешкоджувати. ПіноСтоп можна застосовувати зі всіма формуляціями пестицидів. Важливим є застосування піногасника із пестицидами/агрохімікатами на основі водних розчинів, які схильні до піноутворення.

Детальніше про піногасник за посиланям https://agrotheka.com/ua/pinostop або за номером телефону  +38 (050) 221 88 10

Free consultation
Remaining questions?

Call us at +38 (044) 221 88 70, +38 (050) 221 88 10. Or fill out the form and we'll call you: